7 oktober 2018 – aanvang 16.30 uur

Choral Evensong

in de Adriaanskerk te Dreischor

Paul Spicer

Het internationale gelegenheidskoor, onder leiding van de Engelse dirigent Paul Spicer, en de Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe, nodigen u van harte uit tot het bijwonen van deze Choral Evensong

In deze Choral Evensong worden koorwerken uitgevoerd van beroemde componisten uit diverse stijlperioden, zoals het Magnificat en Nunc Dimittis van Thomas Tomkins, de Preces en Responses (gezongen gebeden) van William Smith. Daarnaast zijn het Ave Maria van Robert Parsons en God So Loved The World van John Stainer te beluisteren.

De Evensong in Dreischor maakt deel uit van de reeks bijzondere liturgische vieringen die geregeld op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd. In deze Evensong zal Marco ’t Hart uit Brielle het orgel bespelen. Het doel van de - voor iedereen vrij toegankelijke - Evensong is, om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met deze liturgische vorm met een rijke historie.

Ter bestrijding van de onkosten wordt een collecte gehouden.

Het ontstaan en de achtergrond van de Choral Evensong

De Engelse Katholieke kerk werd aan het einde van de 6e eeuw gesticht door Augustinus van

Canterbury (aartsbisschop van 597-604). In de 16e eeuw ontstond er echter een hoogoplopend conflict met de paus. Koning Hendrik VIII wilde scheiden van zijn vrouw, maar de paus stond dat niet toe. Dit conflict leidde tot een breuk met Rome en Hendrik VIII riep zichzelf in 1534 uit tot hoofd van de Anglicaanse kerk. De liturgie van de Choral Evensong, die zijn oorsprong vindt in oude

Kloostertradities, werd in de 16e eeuw ontwikkeld door aartsbisschop Thomas Cranmer, die de twee

Getijden van Vespers en Completen samenvoegde.

Daarmee ontwikkelde hij een nieuwe orde van dienst, met de nadruk op de landstaal i.p.v. het Latijn.

Zo ontstond een nieuwe vorm van kerkdienst: met op-en-top Engelse koormuziek.

De bezoeker aan de Evensong in Dreischor waant zich voor een uur in een Engelse kathedraal en mag de prachtige koorklanken en de korte gesproken teksten met hart en ziel en in alle rust ervaren.