Vrienden van de Adriaanskerk Dreischor presenteerde op 7 maart 2015 een concert door het ensemble Domestica Rotterdam, bestaande uit musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het programma draaide bijna in zijn geheel om Bach. www.domesticarotterdam.nl

PROGRAMMA:

Bach, Johann Sebastian           Menuet in G majeur BWV Anh.114 *

1685-1750                               Vioolconcert in a mineur BWV 1041

allegro – andante – allegro assai

Bist du bei mir  BWV 508 *

Allemande uit Cellosuite in d mineur BWV 1008

Gott versorget alles Leben

uit cantate ‘Es wartet alles auf dich’ BWV 187

Klavieraria in G majeur BWV 988 *

Bach, Carl Philipp Emanuel     Solo per il cembalo in Es majeur BWV Anhalt 129 *

1714 – 1788                              Sinfonie nr 5 in h moll wq 182/5

Concept/repertoirekeuze          Eelco Beinema

Solist                                     Virpi Räisänen -  mezzo sopraan

Lof & Lust

De serie Lof & is ontwikkeld door Domestica Rotterdam en de Laurenskerk Rotterdam. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door Dienst Sport en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting van Wijngaarden-Boot, Stichting Swart-van Essen en de Van Cappellen Stichting.

Met speciale dank aan: medewerkers en vrijwilligers van de Adriaanskerk, het Rotheater en Jorn de Vries & Marcel Brand (techniek)

Over het concert

Het is augustus 1741. We zijn in het appartement van Johann Sebastian Bach, in een vleugel van de Thomas-Schule in Leipzig. Bach zelf is op reis, naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel in Berlijn. Zijn (tweede) vrouw Anna Magdalena zit thuis, en is in verwachting. Na de vele sterfgevallen onder de broertjes en zusjes is ze bezorgd over de toekomst van haar dertiende kind, dat in februari geboren zal worden. Bovendien heeft ze het druk met het huishouden, met dagelijks vele gasten over de vloer, en het kopiëren van de muziek van haar man. Gelukkig ondervindt ze steun van haar buurvrouw en goede vriendin Christiana Sybilla Bose.Toen Anna Magdalena en Johann Sebastian elkaar in 1721 aan het hof van Köthen ontmoetten, was Bach net weduwnaar en vader van vier kinderen. Hij was 36 jaar oud en kapelmeester, zij net 19 en zangeres. Ze werden verliefd en binnen een half jaar traden ze in het huwelijk. Hun trouwdatum was 3 december.Voor nadere toelichting op de muziekkeuze verwijzen we graag naar de blog op www.domesticarotterdam.nl.

Abonneren op onze nieuwsbrief? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met onderwerp Aanmelden nieuwsbrief.

Impressie van het concert:

Domestica

Klik hier voor sfeerimpressie